دعا و نقش آن در مدیریت تمایلات نفس(2)
حجت الاسلام پناهیان:
- ریشه حیات انسان، تمایلات اوست. و حرکت انسان به سوی کمال، در یک جمله قابل خلاصه شدن است و آن مدیریت کردن گرایشات است.
- مدیریت کردن گرایشات یعنی گاهی باید از دستش فرار کنی. گاهی باید فریبش دهی. گاهی باید یک مشت به دهان گرایشاتت بزنی. گاهی باید منطقی با او حرف بزنی. اینها، انواع مدیریت کردن تمایلات است.
- گاهی باید یک گرایش را مثل یک نهال پرورش دهی. بعضی از محبتها، مثل شهابی میآید و میرود، شما باید تور بیندازی و آنرا نگذاری از دستت برود.
- گاهی هوس میکنی ای کاش در مدینه کنار قبر امام سجاد(ع) بودم. بعد با خودت میگویی:«حالا شام چی داریم؟» اینجا به خودت بگو: «صبر کن بی مزه. شام داریم چیست؟!» بعد کنار این تمایل خوشگل و زیبا بایست، چرا؟ چون با توقف در کنار یک گرایش و تذکرش، آن گرایش را تقویت میکنی. زندگی، اساسا یعنی مدیریت تمایلات. و آدم بد، یعنی کسی که تمایلات خودش را مدیریت نمیکند.
- هیچ چیزی، مثل دعا کردن، قدرت انسان را بر مدیریت کردن تمایلات افزایش نمیدهد. مثلا یکی از تمایلات انسان این هست که من میخواهم گناه نکنم. این تمایل خودت را در قالب دعا با خدا در میان بگذار.
- دعا، برنامه ریزی برای کنترل تمایلات هست. در مناجات محبین امام سجاد(ع) عرضه میدارد: «ای آروزی مشتاقان، من محبت تو را میخواهم و محبت دوستان تو و محبت هر عملی که من را به تو میرساند؛ یَا غَایَةَ آمَالِ الْمُحِبِّینَ أَسْأَلُکَ حُبَّکَ وَ حُبَّ مَنْ یُحِبُّکَ وَ حُبَّ کُلِّ عَمَلٍ یُوصِلُنِی إِلَى قُرْبِکَ» میگوید:«چگونه حسادت درونم از بین برود؟» خب برو درب خانه خدا، از دست حسادت، تضرع کن. ضجه بزن.
صوت: اینجا
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید