هجدهمین جلسه درس «دانش تبلیغ دین» در حوزه علمیه قم
تبلیغ ظاهراً موفقی که دین را سطحی و غیر عمیق توضیح میدهد، در خدمت دشمنان دین است/ رواج سطحینگری در جامعه به نفع دشمنان دین و بشر است
شناسنامه:
- زمان: 1401/07/26
- مکان: قم - مدرسه علمیه امام کاظم(ع)
- موضوع: مبانی و اصول تبلیغ - جلسه هجدهم
یکی از اصول تبلیغ این است که خودِ مبلّغ باید فقیه باشد؛ یعنی دارای فهم عمیق دین/ چرا دین را با «فهم عمیق» باید فهمید؟ چون دین دربارۀ موجود پیچیدهای بهنام انسان است.
علیرضا پناهیان در هجدهمین جلسۀ درس دانش تبلیغ دین:
- یکی از آیات کلیدی در باب تبلیغ، این آیۀ قرآن است که آیۀ مشهوری هم هست و اشاره به یکی از اصول تبلیغ دارد که همواره مورد توجه علماء بوده است. هدف این آیه یکی از مصادیق کلیدی تبلیغ یعنی «انذار» ذکر شده است. خداوند متعال میفرماید «فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ» خب این آیه هم ما را به تفقّه دعوت میکند هم به انذار؛ البته بعد از تفقّه.
- یکی از اصول تبلیغ این است که خودِ مبلّغ باید فقیه باشد. فقیه بهمعنای عامّ کلمه. البته فقیه بودن بهمعنای اصطلاحی و خاصّ کلمه هم یکی از لوازم آن است، یعنی هرکسی فقیه بهمعنای خاصّ کلمه شد معلوم نیست لزوماً فقیه بهمعنای عامّ کلمه هم باشد.
- با توجه به این اصل، آن سؤال از بین میرود که بعضی از طلاب میپرسند «مبلّغ بشوم یا مجتهد؟» چون مبلّغ حقیقی کسی است که فقیه هم باشد و البته اجتهاد به معنای خاص فقهی هم یکی از لوازم آن است.
- بهترین تفسیر یا بهترین تعریف از کلمۀ فقه «فهم عمیق دین» هست. اما چرا اساساً باید دین چیزی باشد که با «فهم عمیق» بشود آن را فهمید؟ چون دین دربارۀ موجودی است بهنام انسان، که سطحی نیست و در لایههای مختلف روحیاش، استعدادهای پنهان دارد و نیز در پیچیدگیهای روح خودش مکرها دارد.
- علاقههای انسان بر فهمش اثر میگذارد. علاقههای بد باعث میشود حق را انکار کند یا تکذیب کند و یا توجیه بیاورد یا خودش را موجه جلوه بدهد. لذا خداوند میفرماید: «بَلِ الْإِنْسَانُ عَلَى نَفْسِهِ بَصِیرَةٌ»؛ این یعنی در مقام حق و واقع بصیر هست؛ «وَلَوْ أَلْقَى مَعَاذِیرَهُ»؛ ولی معاذیر را جلو میاندازد و توجیهگر است.
- لذا دین نیاز به فهم عمیق دارد؛ چون دربارۀ انسان است و انسان هم موجود تکساحتی و سطحی نیست، انسان لایههای مختلفی دارد. نهتنها انسان در بعد فردی، بلکه حیات انسانی در بُعد اجتماعی نیز یک امر پیچیده است، طبیعتاً دینی که میخواهد برای این انسان باشد از پیچیدگیهای خاصی برخوردار است که بهصورت سطحینگری نمیشود آن را فهمید. آنوقت نیاز دارد به فهم عمیق دین «لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ»
- کسانی که دشمن دین هستند دعوت به سطحینگری میکنند و سطحینگری را رواج میدهند و سرِ سطحیبودن تأکید میکنند. آنها دشمنان درجهیک دین هستند. با کار تبلیغی صحیح حوزه باید عمیق بودن دین طوری در جامعه جا بیفتد که مردم هر عمامه بهسری را دیدند دربارهاش بگویند: او آدم عمیقی است و اینها دشمن سطحینگری هستند و سطحینگری دشمن اینهاست و باید به عمیقبودن دین دعوت کنند.
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید