همایش تبلیغ نو در حوزه علمیه قم – ۱۴۰۱/۴/۲
جوانان ما بیشتر خواستار «توصیف حقایق دینی» هستند نه اثبات حقانیت دین و رد شبهات/ قرآن و احادیث هم بیشتر به توصیف حقایق میپردازند نه اثبات؛ اما کتب درسیِ ما اکثرا دنبال اثباتاند که آثار سوء دارد
شناسنامه:
- زمان: ۱۴۰۱/۴/۲
- مکان: قم، جامعة الزهرا(س)، سالن بیداری اسلامی
- موضوع: ضرورت تحول در تبلیغ و تعلیم دین- قسمت دوم
- مناسبت: همایش تبلیغ نو در حوزه علمیه قم
- صوت: اینجا
علیرضا پناهیان در همایش تبلیغ نو در حوزه علمیه قم:
در قرآن کریم یکی از مسائل اساسی، تمسخر دشمنانِ دین است، نه شبههافکندنِ آنها. میفرماید: «یا حَسْرَةً عَلَى الْعِبادِ ما یَأْتیهِمْ مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ کانُوا بِهِ یَسْتَهْزِؤُن» (یس،30) مستهزئین، دشمن اصلیتری هستند تا شبههافکنان. در مقابل استهزاءکنندگان هم قدرتِ توصیف حقایق است که آنها را ساکت و مغلوب میکند. این توانمندی در طول مدت تحصیل درسهای حوزۀ علمیه کجا بوده و هست؟
اغلب دانشجویان ما ذهنشان درگیرِ هیچ شبههای نیست و بیشتر از اینکه دنبال پاسخ شبهات غربیها یا ملحدین باشد، دنبال این هستند که ببینند حرف دین و خدا و قرآن حقیقتاً چیست و چه طرحی برای اداره زندگی انسان دارد؟ درحالیکه اکثر کتابهای آموزش دین ما مجموعهای از پاسخ به شبهات است.
جوانان بیش از اینکه محتاج به اثبات حقانیت حقایق دین و رد شبهات باشند، خواستار توصیف حقایق دینی هستند. اساساً توصیف حقایق در ایجاد انگیزۀ دینداری، مؤثرتر از استدلال آوردن است. قرآن و احادیث هم حقایق را بیشتر «توصیف» میکنند، اما کتابهای درسی ما اکثراً مباحث کلامی و به دنبال اثبات حقانیت است.
اما در حوزۀ علمیه دانشی که ما طلبهها را در توصیف توانمند کند نداریم. در حالیکه توصیف خیلی بیشتر از استدلال، نیاز به دانش و حکمت و عقلانیت دارد. ولی ما تلقیمان به اشتباه این است که توصیف یک امر هنرمندانه است، لذا توصیف را به ذوق افراد واگذار میکنیم. در حالیکه امیرالمؤمنین توصیفگر اول جهان اسلام برای حقایق معنوی هستند.
امام خمینی(ره) میفرماید: «فرهنگ دانشگاهها و مراکز غیر حوزهای به صورتی است که با "تجربه و لمس واقعیتها" بیشتر عادت کرده است، تا "فرهنگ نظری و فلسفی". باید با تلفیق این دو فرهنگ و کم کردن فاصلهها، حوزه و دانشگاه درهم ذوب شوند، تا میدان برای گسترش و بسط معارف اسلام وسیعتر گردد.» آیا ما در این سی چهل سال، این کار را بهخوبی انجام دادهایم؟
اکثر متون دینی ما در قرآن و روایات به همین شیوهای است که اینجا امام(ره) میفرماید، طبیعتاً برای جذب دانشگاهیان باید از این شیوه استفاده کنیم. یعنی اکثراً با ادبیات واقعگرایانه آثار دینداری، عبادات و ولایت توصیف میشود. چیزی که ما در حوزۀ علمیه، دانش آن را تحصیل نمیکنیم.
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید