سخنرانی در مسجد امام حسین با موضوع استغفار - 3
چگونه احساس نیاز به استغفار را در خود زنده کنیم؟/ پنج عنصر برای زنده کردن حس استغفار
- زمان: ماه مبارک رمضان 91
- مکان: تهران - مسجد امام حسین(ع)
- انعکاس در:
- پی دی اف: A5 | A4
- اینفوگرافیک: پیشنهاد دهید
- صوت: دانلود | بشنوید
- کلیپ صوتی: پیشنهاد دهید
حجت الاسلام و المسلمین پناهیان، در دهۀ اول ماه مبارک رمضان، بعد از نماز ظهر و عصر در مسجد امام حسین(ع)-ضلع شمالی میدان امام حسین(ع)- که به امامت حجت الاسلام ابوترابی اقامه میشود، به مدت ده روز با موضوع «استغفار» سخنرانی میکند. گزیدهای از سومین جلسه سخنرانی این استاد حوزه و دانشگاه را در ادامه میخوانید:
متاسفانه احساس نیاز به استغفار در فرهنگِ دینی و مذهبی ما کم است
یکی از احساسهایی که باید در ماه مبارک رمضان زنده شود، احساس استغفار است. متاسفانه امروزه در فرد و جامعه این احساس مهم معنوی بسیار کم رنگ است. هم محافل دعا آنچنان که باید رونق ندارند هم در فرهنگ و زندگی روزمرۀ ما احساس استغفار پر رنگ نیست.
- بعضیها به دلیل برداشت سطحیای که از استغفار دارند، احساس نیاز چندانی به استغفار در خود نمیبینند و تصور میکنند استغفار فقط برای وضعیتی است که انسان گناهان سنگینی انجام داده و بسیار آلوده شده است، در حالی که پیامبر اکرم(ص) در مورد خودشان میفرمایند: «هر روز بر روی قلبم غبار مینشیند، تا اینکه روزی صد مرتبه استغفار میکنم؛ اِنّه لَیُغَانُ عَلَی قَلْبِی حَتَّی أَسْتَغْفِرُ فِی الْیَوْمِ مِائَةَ مَرَّه؛ »(مستدرک الوسائل/5/320/ح5978) تازه این غبار ناشی از غفلت یا گناه نیست بلکه محاسباتی است که پیامبر (ص) در مراتب بالای خود دارند.
- الگوی استغفار و طلب مغفرت انسانهای خوب هستند نه افراد گنهکاری که توبه میکنند. چون وقتی آدمهای خوب، قدر استغفار را باید بیشتر بدانند و زیادتر استغفار کنند تا بقیه حساب کار دستشان بیاید. اما متاسفانه به نظر میرسد که احساس نیاز به استغفار در فرهنگِ دینی و مذهبی ما کم است و حتی در میان مذهبیها آنطور که باید و شاید احساس استغفار وجود ندارد. وقتی آدمخوبهای ما زیاد اهل استغفار نباشند دیگر از غیرمذهبیها و بیدینها چه انتظاری میتوان داشت؟!
کسی که احساس استغفار نداشته باشد، بوی تکبر از او به مشام میرسد
- هر کس احساس نیاز به استغفار در وجودش جاری نبود قطعاً بداند که یک مشکلی دارد؛ چنین فردی اگر آدم خوبی است، دچار عُجب است و اگر آدمِ بدی است دچار قساوت قلب است، به حدی که خدا به او غضب کرده است.
- در واقع کسی که احساس نیاز به استغفار نداشته باشد، بوی تکبر از او به مشام میرسد. خداوند در مورد برخی از اینها که وضعشان خیلی خرابتر است چنین میفرماید: «و چون به آنان گویند: بیایید تا پیامبر خدا براى شما آمرزش بخواهد [از روى کبر و غرور] سرهاى خود را بر مىگردانند، و آنان را مىبینى که متکبرانه [از حق] روى مىگردانند؛ وَ إِذا قیلَ لَهُمْ تَعالَوْا یَسْتَغْفِرْ لَکُمْ رَسُولُ اللَّهِ لَوَّوْا رُؤُسَهُمْ وَ رَأَیْتَهُمْ یَصُدُّونَ وَ هُمْ مُسْتَکْبِرُون»(منافقون/5)
چگونه احساس نیاز به استغفار را در خود زنده کنیم؟/ پنج عنصر برای زنده کردن حس استغفار
- باید استغفار را همیشه یک امر جاری بدانیم و به هر وسیلهای احساس استغفار را در خودمان زنده کنیم. برخی از عناصری که احساس نیاز به استغفار را در وجود انسان ایجاد میکنند از این قرارند: 1. احساس پشیمانی از گناه و یا از فاصلهای که با خدا داریم. 2. احساس تنفر از گناه و یا وضع بدی که داریم. 3. مذمت کردن خود به خاطر وضعیتی که در آن هستیم 4. تمنای وضع بهتر داشتن. 5. غمِ تنهایی و مهجوری از خدا و اولیاءالله
- ما به همدیگر روحیه میدهیم و همدیگر را در استغفار نکردن تشویق میکنیم. نباید به رفتار سرد اطرافیانمان نسبت به استغفار نگاه کنیم. تا وقتی اینگونه است غم زیبای استغفار در دل ما نمینشیند.
- آن سه نفری که از رفتن به جهاد تمرد کرده بودند و پس از بازگشت پیامبر اکرم(ص) پشیمان شده بودند و مردم دیگر آنها را تحویل نمیگرفتند برای پیدا کردن احساس استغفار و پاسخ گرفتن از خدا، سر به کوه و بیابان گذاشتند. پس از مدتی به هم گفتند اینکه ما درکنار همدیگر هستیم احساس تنهایی نمیکنیم و استغفارمان نمیگیرد لذا از هم جدا شدند و هرکسی در گوشهای تنها گریه میکرد تا خوب که دلشان گرفت توبۀ ایشان قبول شد.
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید