باید نگاه خود را به نماز اصلاح کنیم!
اول باید انتظارمان از نماز خوب را به یک انتظار معقول و دستیافتنی تبدیل کنیم!/ برخی تبلیغات در مورد نماز، ما را پاک ناامید میکند!/ ما فعلاً نه میتوانیم نماز خائفانه بخوانیم، نه میتوانیم نماز عاشقانه بخوانیم. ما فعلا باید «نماز خوب» بخوانیم!
چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص45 (قسمت نهم)
- چگونه میتوان نماز را خوب خواند؟ اگر بخواهیم به نماز خود بها دهیم، بیشتر توجه کنیم و آن را بهتر بخوانیم، باید چه کنیم؟ ابتدا «باید نگاه خودمان را به نماز اصلاح کنیم» بعد به اقامه کردن یک نماز خوب بپردازیم.
- تصور رایج از نماز خوب این است که نماز خوب، همان نماز عاشقانهای است که وصفش را در مورد اولیاء خدا شنیدهایم. خیلیها تصور میکنند نماز خوب یعنی نمازی که از اول تا آخر آن اشک بریزی، از اول تا آخر در نماز از خوف خدا بترسی و بلرزی. تا گفته میشود نماز خوب، خیلیها فکر میکنند یعنی نمازی که انسان در آن مستقیماً با خدا صحبت میکند؛ خدا را میبیند، به خدا و اولیاء خدا سلام میدهد و جوابشان را میشنود؛ در صورتیکه منظور نماز خوب این نیست و معیار نماز خوب هم چنین چیزهایی نیست.
- معمولاً وقتی میخواهند ما را نصحیت کنند، به ما میگویند: «این چه نمازی است که میخوانی؟! میدانی امیرالمؤمنین(ع) موقع نماز چطور رنگ چهرهاش از خوف خدا میپرید و چه حالی به ایشان دست میداد؟» گاهی اوقات اینجور تبلیغات در مورد نماز، ما را پاک ناامید میکند. پیش خودمان میگوییم: «ما که هیچ وقت اینجوری نخواهیم شد.» تا میگویند «نماز خوب»، ذهنمان سراغ نماز اولیاء خدا میرود. در حالی که نماز اولیاء خدا قله است. ما برای قدم برداشتن به سمت آن قله ابتدا باید به مقام نماز خوب برسیم.
- درست است که اهلبیت(ع) وقتی به نماز میایستادند، تمام ارکان بدنشان از خوف حضرت حق میلرزید و از اشتیاق حضرت رب، رنگ چهرهشان متغیر میشد، ولی فعلاً ما نمیتوانیم چنین نمازهایی بخوانیم، شاید تا آخر عمرمان هم توفیق پیدا نکنیم اینگونه نماز بخوانیم. پس قاعدتاً نماز خوب برای ما، نماز دیگری است.
- ما که هنوز در مراحل ابتدایی راه هستیم، نماز عاشقانه و نماز خائفانه خواندن هنوز در دسترس ما نیست. انسان که به این سهولت روزی پنج مرتبه از خدا نمیترسد، ما شاید در عمرمان حتی یک بار هم از خدا نترسیده باشیم. چشیدنِ «وَ أَمَّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّه؛ و اما کسى که از موقعیت پروردگارش ترسید» مربوط به اولیاء خداست. خوف از مقام خدا، فرق میکند با اینکه به خاطر گناهانمان از خدا بترسیم.
- ما فعلاً نه میتوانیم نماز خائفانه بخوانیم، نه میتوانیم نماز عاشقانه بخوانیم. ما فعلا باید شروع کنیم به نماز خوب خواندن و برای اینکار باید از همین ابتدا نگاهمان را نسبت به نماز تغییر دهیم. و تصور و انتظار خودمان از نماز خوب را به یک انتظار معقول و دستیافتنی تبدیل کنیم؛ نماز خوب لزوماً همراه با اشک و ناله یا شور و شوق نیست. پس نماز خوب چه نمازی است؟
ادامه دارد...
لینک تلگرامی: اینجا
سلام
این که میگید نگاهتو به نماز اصلاح کن یعنی انتظارمون رو بیاریم پایین؟ یعنی بگیم آره من یه کور و نفهمی ام که همین طور باید دلا راست بشم هیچی هم نفهمم از زیبایی نماز. فقط از تموم شدن هر وعده نماز خوشحال باشم؟ من نماز میخونم اول وقت هم سعی میکنم باشه... اما میدونم مثل یک کوریم که داره از کنار یه منظره زیبا رد میشه... هیچی هیچی... بعد شما میگی اره انتظار نداشته باش مثل اولیاء نماز بخونی... خاک برسرمن با این نمازم بعد به همینم راضی باشم؟؟؟!!!!... مگه ما کارمند خداییم که روزی سه شیفت باید نماز بخونیم بعدم هیچی...
میدونی من مثل کسی میمونم که بهش گفتن برو روزی سه بار این لذت رو ببر و حسابی حال کن بعد من این قدر داغون و کورم که مثل یه وظیفه سنگین شده برام ...