۹۵/۱۱/۰۲ چاپ ایمیل و پی دی اف

آیه‌ای که فقط نیمۀ اولش را بلدیم!

یک آیۀ قرآن هست که نیمۀ اولش را همه شنیده‌اند: «اُدْعُونی‏ أَسْتَجِبْ لَکُمْ؛ مرا بخوانید، جوابتان را می‌دهم.»  این قسمت از آیه را همه بلد هستند چون پر از مهربانی است، معمولاً همۀ ما هر چه آیۀ محبت‌آمیز هست بلدیم. اما بقیه این آیه را خیلی‌ها بلد نیستند. چرا؟ چون...

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص68 تا 70 (قسمت بیست و یکم)

  • کسی که عظمت خدا در دلش ننشسته باشد، وقتی از محبت خدا برایش بگویند، یک‌مقدار لذت می‌برد، اما نمی‌تواند این محبت را پاسخ دهد. کسی که عظمت خدا در دلش وارد نشده، نمی‌تواند محبت خدا نسبت به خودش را درست درک کند و جواب این محبت را بدهد. اگر بخواهیم محبت خدا را درک کنیم و این محبت در ما اثر بگذارد، اول باید عظمت خدا در دل ما بنشیند.
  • یک آیۀ قرآن هست که نیمۀ اولش را همه شنیده‌اند: «اُدْعُونی‏ أَسْتَجِبْ لَکُمْ؛ مرا بخوانید، جوابتان را می‌دهم.»  این قسمت از آیه را همه بلد هستند چون پر از مهربانی است، معمولاً همۀ ما هر چه آیۀ محبت‌آمیز هست بلدیم. اما بقیه این آیه را خیلی‌ها بلد نیستند. چرا؟ چون بقیۀ آیه از عظمت خدا صحبت می‌کند و می‌فرماید: «إِنَّ الَّذینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبادَتی‏ سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرینَ؛ کسانی که نسبت به عبادت من تکبر وزرند، به زودی با کمال ذلت و خواری داخل جهنم خواهند شد.»
  • این خداست که در جای‌جای قرآن از عظمت خود سخن می‌گوید. به نظر شما اگر خدا از عظمت خودش سخن بگوید و عظمت خودش را نشان دهد، دیگر کسی طرف او نمی‌رود و عاشق او نمی‌شود؟ اتفاقاً عشق به خدا از رؤیت عظمت مقام ربوبی آغاز می‌شود. چه کسانی خدا را ملاقات می‌کنند؟ «وَ أَمَّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ» هر کس از حضور در پیشگاه عزّ ربوبیت بترسد.
  • حالا دوباره به معنای این آیه توجه کنید. خداوند ابتدا می‌فرماید: «اُدْعُونی‏ أَسْتَجِبْ لَکُمْ؛ مرا بخوانید، من جوابتان را می‌دهم.» بعد بلافاصله می‌فرماید: «کسانی که تکبر کنند و درِ خانه من نیایند و از من چیزی نخواهند، اگر دیگران را عادی به جهنم می‌برم، آنها را به خاطر تکبرشان، با خواری و ذلّت به جهنم خواهم برد.» در واقع معنایش این است: «من خدای تو هستم که دارم به تو می‌گویم مرا صدا بزن تا جوابت را بدهم، آن‌وقت تو سرت را پایین انداخته‌ای و لال شده‌ای! یا اینکه اصلاً اعتنا نمی‌کنی و می‌روی؟» این نوع برخود، نشانۀ تکبر انسان نسبت به خداوند است.
  • به مجلس ختم که می‌روی، وقتی بچه‌ای سینی خرما را جلوی شما می‌گیرد و می‌گوید «بفرمایید»، بی‌اعتنا از کنارش رد نمی‌شوی، چون بی‌ادبی محسوب می‌شود، هرچند طرف مقابل شما یک بچه است. اگر هم خرما نخواهی، برمی‌گردی می‌گویی: «خیلی ممنون. میل ندارم. تشکر.» بالاخره یک جوابی می‌دهی. حالا خداوند با آن عظمت و جلال، آمده جلوی شما و می‌فرماید: «از من چیزی بخواهید تا به شما بدهم!» اما تو سرت را پایین انداخته‌ای و بی‌اعتنا رد می‌شوی؟ یعنی داری به خدا تکبر می‌کنی؟ محبت خدا را پس می‌زنی؟ بی‌نیازی خودت را اعلام می‌کنی؟! خدا هم با کسی شوخی ندارد.
  • می‌دانی چرا نمازی که تعقیبات نداشته باشد قبول نیست؟ چون خدا بعد از نماز به تو می‌فرماید: «بنده من نماز خواندی؟ از من حساب بردی؟ امر مرا اجرا کردی؟ احسنت! حالا تو یک دعای مستجاب پیش من داری، از من بخواه تا به تو بدهم.»  بعد یک دفعه‌ای خدا نگاه می‌کند می‌بیند که بنده‌اش بدون اینکه چیزی بخواهد، دارد از سر سجاده بلند می‌شود و می‌رود! این کار معنایش چیست؟ آیا بی‌اعتنایی به خدا نیست؟ آیا تکبر و اعلان استغناء و بی‌نیازی از خدا نیست؟
  • رسول اکرم(ص) فرمود: خداوند در مورد کسی که بعد از نماز تعقیبات نمی‌خواند و از خدا چیزی نمی‌خواهد، به ملائکه‌اش چنین می‌فرماید: «ملائکه من، این بندۀ مرا نگاه کنید. امر مرا انجام داد ولی از من حاجتی نخواست. انگار از من بی‌نیاز است. نمازش را بگیرید و به صورتش بزنید»  اصلاً بنده‌ای که به من نیاز ندارد، برای چه آمده امر مرا اجرا می‌کند؟ نکند با این کارش می‌خواهد بگوید «نه تو خدا هستی و نه من بندۀ تو هستم»؟!
  • دعا نکردن و حاجت نخواستن در جایی که خداوند به ما فرموده است «اگر حاجتی بخواهید جوابتان را می‌دهم»، بی‌ادبی نسبت به پرودگار عالم است.

 ادامه دارد...

لینک تلگرامی: اینجا


مطالب مرتبط:

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص21 (قسمت اول)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص14(قسمت دوم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص27 و 28 (قسمت سوم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص34 و 35 (قسمت چهارم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص35 و 36 (قسمت پنجم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص36 (قسمت ششم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص38 (قسمت هفتم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص39 (قسمت هشتم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص45 (قسمت نهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص50 (قسمت دهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص51 (قسمت یازدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص52 (قسمت دوازدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص53 (قسمت سیزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص54 (قسمت چهاردهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص55 (قسمت پانزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص56 (قسمت شانزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص61 (قسمت هفدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص63 (قسمت هجدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص64 (قسمت نوزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص66 (قسمت بیستم)

نظرات

ارسال نظر

لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
دسترسی سریع سخنرانی ها تنها مسیر استاد پناهیان ادبستان استاد پناهیان درسنامۀ تاریخ تحلیلی اسلام کلیپ تصویری استاد پناهیان کلیپ صوتی استاد پناهیان پرونده های ویژه حمایت مالی بیان معنوی پناهیان

آخرین مطالب

آخرین نظرات

بیان ها راهکار راهبرد آینده نگری سخنرانی گفتگو خاطرات روضه ها مثال ها مناجات عبارات کوتاه اشعار استاد پناهیان قطعه ها یادداشت کتابخانه تالیفات مقالات سیر مطالعاتی معرفی کتاب مستندات محصولات اینفوگرافیک عکس کلیپ تصویری کلیپ صوتی موضوعی فهرست ها صوتی نوبت شما پرسش و پاسخ بیایید از تجربه... نظرات شما سخنان تاثیرگذار همکاری با ما جهت اطلاع تقویم برنامه ها اخبار مورد اشاره اخبار ما سوالات متداول اخبار پیامکی درباره ما درباره استاد ولایت و مهدویت تعلیم و تربیت اخلاق و معنویت هنر و رسانه فرهنگی سیاسی تحلیل تاریخ خانواده چندرسانه ای تصویری نقشه سایت بیان معنوی بپرسید... پاسخ دهید...