مجموعه کلیپهای تربیت فرزند (قسمت 4)
کلیپ صوتی | آموزش نماز
شناسنامه:
- تولید: بیان معنوی
- مدت زمان: 04:58
- لینک تلگرامی: اینجا
- صوت مرجع: راه تسهیل انتقال مفاهیم دینی به کودکان و نوجوانان
مدت: | دریافت با کیفیت: [پایین(1MB) | متوسط(2MB) ]
متن:
ما گاهی از اوقات میرویم عبادت میکنیم. گاهی از اوقات میرویم حرم. گاهی از اوقات کارهای خوب میکنیم. این فایده ندارد. باید یک برنامه بریزیم بهطور مرتب حداقل هفتگی یا روزانه هر چند کم، تا انس بهش پیدا کنیم. پروژهای یک دفعهای نرویم یک یکماهِ خودمان را وقف امام حسین کنیم، در یازده ماه دیگر امام حسین را فراموش کنیم. روزی یکدانه سلام به امام حسین بدهیم. ولی زمانش را مشخص کنیم تا به آن عادت کنیم، انس باهاش پیدا کنیم.
ما باید برای عنصر انس و عادت که اگر رهایش بکنیم خود به خود داریم به خیلی چیزها انس پیدا میکنیم، خود به خود داریم به خیلی از رفتارها عادت میکنیم، بخواهیم یا نخواهیم. کمکم متوجه میشویم. در آیندۀ دور یک دفعهای میبینیم سرمایههای ما چه چیزهایی هستند. ببینید برنامهریزی باید کرد برای انس.
حالا دوستان ما وقتی کمکم پا به سن بگذارند ببینند چیزی برای آنها باقی نمانده جز چیزهایی که بهش انس دارند، آنوقت میگویند که ای کاش از اول برای انسهای خودمان برنامهریزی کرده بودیم. مثلاً خیلی فرق میکند شما چهار تا رفیق خوب داشته باشی از قدیم که اینها آدمهای خوبی باشند. بعد هم رفیقت هستند، هم استادت هستند، هم دلسوزت هستند. آنوقت هم هم صفا میکنی باهاشون، یکدانه چایی میخوری باهاشون، مهمانی میروی میآیی، نورانیتر میشوی.
ما باید بچههای خودمان را با مفاهیم دینی، با مقولههایی که در دین هستند انس بدهیم. مثلاً در ارتباط با نماز باید یک کاری کنیم به نماز عادت کند. این سفارش پیامبر اکرم است. نماز برایش راحت بشود. خیلی وقتها استدلال نمیخواهد نماز خواندن.
مجری: حالا یک نکتهای اینجا مطرح میشود. شما گفتید که یک کاری کنیم بچههایمان به نماز عادت بکنند. تا جایی که من یادم میآید یک وقتهایی بهمان یاد دادند یک کاری نکنید که عباداتتان از روی عادت باشد. آنوقت این چهجوری این تضادّش حل میشود؟
اولاً این سخن، غلط مشهور است. مگر میشود انسانی که روزی پنج مرتبه نماز میخواند نماز عادت نشود برایش؟ شما یک کاری را روزی یکبار انجام بدهید، هفتهای یکبار انجام بدهید چند سال عادت میشود برایتان. این سخن، سخن باطلی است که انسان بگوید که یک کاری کنیم عبادت برای انسان عادت نشود. ولی این هست که شاید کسانی که این را میگویند منظورشان این باشد که بیایید نماز را فراتر از یک عادت بخوانید. صرفاً عادت نباشد. بیایید نماز را عاشقانه بخوانید. خب انشاءالله هر کی توانست نماز عاشقانه بخواند ما التماس دعا داریم، سلام ما را هم بهشان برسانید، و این آرزوی همۀ ماست. ولی نیاییم عادت نماز را بشکنیم به دلیل اینکه عاشقانه نماز خواندن خوب است.
عادت حکم کف پروازی انسان را دارد. یعنی وقتی شما به یک خوبیهایی عادت کنید، کف پروازی شما مشخص میشود، سقوط نمیکنید. و آن باید باشد. امیرالمؤمنین فرمود «عَوِّدوا أنفُسَکُم بِالخَیرات» به کارهای خوب نفس خودتان را عادت بدهید. که بگویی من دیگر عادتم است نمیتوانم این کار خوب را ترک کنم. ولی سقف پروازی ما نباید عادت باشد. آخرِ آخرش شما نماز برای چی میخوانی؟ میگوید آخرش برای عادت. خب این خوب نیست.
یعنی بگویی من عادت کردم نماز را نمیتوانم ترک کنم؛ ولی گاهی از اوقات میتوانم نماز را عاشقانه بخوانم، شاکرانه بخوانم، مؤمنانه بخوانم. گاهی از اوقات میتوانم سر نماز از قیامت هم بترسم. خب ببینید این عادت هست که موجب ترک نماز نشود، بعد از این عادت بالاتر حال خوب هم گاهی از اوقات میآید. ولی نباید معنایش این باشد که من هر موقع حال خوب پیدا کردم نماز میخوانم.
ما باید این را توجه بکنیم که اگر ما مراقبت نکنیم، به خیلی چیزهای کم و بیارزش و حتی بد عادت خواهیم کرد. کسی به بداخلاقی عادت کرد میفرماید: «سوءالخُلق ذَنبٌ لا یُغفَر»؛ بداخلاقیای که بهش عادت کرده طرف گناهی است که بخشوده نمیشود. چون عذرخواهی میکند، دوباره انجام میدهد. عادت کرده دیگر.
بچههایمان میخواهند دیندار بشوند مواظب باشیم به بدیها عادت نکنند. عادتشان را بشکنیم. از اینطرف، مواظبت کنیم عادتهای خوب پیدا کنند. خب برای اینکه بچۀ ما به یک چیز خوبی عادت کند خیلی لطیف باید همراهیاش کنیم. بگوییم ببین به هر قیمتی شده، الآن هم باید این نماز را بخوانی. عادت نشکند، تا بتواند عادت کند. برنامهریزی باید کرد برای انس.
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید