تحلیلی مهم از علیرضا پناهیان قبل از حوادث اخیر
شناسنامه:
استاد پناهیان:
- برخی از اتفاقات سیاسی که در جامعه میافتد، موجب تغییر جهت سیاسی جامعه میشود؛ تغییر جهت سیاسی یعنی قدرت «برخلاف روال موجود» توزیع و مدیریت شود. مثلاً در آمریکا، رئیسجمهورها عوض میشوند ولی جهت سیاسی آنها عوض نمیشود.
- از دو راه میتوان جهت سیاسی حرکت جامعه را تغییر داد: ۱. با سروصدا و شورش، ۲. بدون سروصدا و اینکه در پشتپرده کارهایی انجام شود تا خود به خود منطق لازم برای ایجاد تغییرات اساسی در جهت و روند سیاسی جامعه فراهم شود.
- تجربه نشان میدهد که تغییر جهت سیاسی در جامعه، صرفا با شورشهای پر سروصدا نظیر فتنه ۸۸ نتیجه نمیدهد، مگر اینکه پشت سر آن منطق صحیح باشد که بگیرد. لذا فتنه بعد از خالی شدن از حضور مردم، خاموش شد. چون منطقی نداشت.
- تغییر جهت سیاسی به شکل بیسروصدا؛ مدلهای مختلفی دارد. برخی از صاحبنظران بر این باورند که مدل بیسروصدا در تغییر جهتگیری سیاسی کشور در حال اجرا است. من نمیگویم حرف درست یا غلطی است، ولی انسان باید هوشیار باشد. آن مدل بیسروصدا این است که به «نارضایتی عمومی» دامن زده شود.
- اگر برخی که بر مسند قدرتاند و میتوانند کارها و وضع اقتصادی را سامان دهند، این کار را نکنند-چه آگاهانه و چه تحت تأثیر اطرافیان و نفوذیها- تا کمکم مردم ناراضی شوند، منطقی شکل میگیرد به نام «ناکارآمدی نظام». اگر این منطق را بتوانند جا بیندازند، بعد با سروصدا، ممکن است تغییراتی را ایجاد کنند. البته باید «منطق جایگزین» هم داشته باشند. وگرنه شکست خواهند خورد، مثل جنبش والاستریت که منطق جایگزین نداشت.
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید