صوت و متن کامل کتاب طرح کلی اندیشۀ اسلامی در قرآن/ اثر آیت الله سید علی خامنهای
- دانلود فایل PDF متن کامل کتاب؛ نسخۀ تعاملی و مناسب برای تلفن همراه (16 مگابایت)
- دانلود یکجای فایلهای PDF به تفکیک جلسات 1 تا 28 در قطع وزیری(A4) (54 مگابایت)
- دانلود صوت تمام جلسات به صورت یکجا (457 مگابایت)
- دانلود صوت و فایل PDF هر جلسه به صورت مجزا: کمی پایینتر
توضیح: فایلهای PDF جلسات که لینک دانلود آنها در ادامه آمده است، در قطع وزیری(A4) هستند.
طرح مسئله
آیا اسلام فقط به دنبال آباد کردن آخرت است یا برای آباد کردن زندگی در این دنیا، و رسیدن انسان به یک زندگی خوب هم برنامه دارد؟ اگر دارد، طرح و برنامۀ اسلام برای یک زندگی اجتماعی موفق که نیازهای فردی و جمعی انسانها در این دنیا را به بهترین نحو و با کمترین آسیب برآورده کند، چیست؟ هدف مولف در این کتاب پاسخ به همین سوال اخیر است. در واقع مولف تلاش کرده بر اساس مهمترین آیات قرآن، به فراوانترین و اصلیترین سوال همۀ انسانها در این دنیا، پاسخ دهد. از آنجا که چهار مفهوم ایمان، توحید، نبوت و ولایت، جزو اصلیترین و پرتکرارترین مفاهیم مطرح شده در قرآن هستند، نویسنده با تبیین این مفاهیم از طریق آیات قرآن، نقش هر کدام از این مقاهیم را در بنا کردن زندگی و جامعۀ مطلوب انسان بیان کرده است.
بخش اول: ایمان؛
ویژگیهای ایمان (آگاهانه، زاینده، پاینده) و ثمرات آن (نقش آن در زندگی خوب)
معرفی این بخش: از نگاه عقلی و تجربی، برای خوشبخت شدن در زندگی، چه بیدین و مادیگرا باشید و چه دیندار و خداپرست، 12 شرط لازم است؛ ایمان حقیقی این شروط را تأمین میکند و موجب خوشبخت شدن در زندگی میشود./ معرفی یک صفحهای: اینجا(+)
- [جلسۀ 1] نشانههای ایمان؛ ویژگیهای مؤمن(1)
- [جلسۀ 2] نشانههای ایمان؛ ویژگیهای مؤمن(2)
- [جلسۀ 3] ویژگیهای ایمان حقیقی: 1. آگاهانه
- [جلسۀ 4] ویژگیهای ایمان حقیقی: 2. زاینده و همراه با تعهدات عملی
- [جلسۀ 5] ویژگیهای ایمان حقیقی: 3. همیشه و همهجا
- [جلسۀ 6] آثار ایمان حقیقی در رسیدن به یک زندگی خوب
- [جلسۀ 7] آثار ایمان در قرآن، همان شروط خوشبختی در دنیا!
بخش دوم: توحید؛
معنای توحید (آزادی) و تأ ثیر توحید بر زندگی فردی (وسعت دید، شجاعت) و اجتماعی (نفی طبقات اجتماعی)
معرفی این بخش: توحید به معنی باور داشتن قدرت مطلق خدا و در نتیجه آزاد شدن از اطاعت غیرخدا است. فایدۀ آن از جهت اجتماعی، رهایی جامعه از اطاعت غیرخدا و از بین رفتن طبقات اجتماعی است که منشأ اصلی نابسامانیهای مردم است. از نظر فردی و روانی نیز توحید باعث ایجاد وسعت دید و شجاعت و از بین رفتن ترس است که عامل اکثر بدبختیها و ناکامیهای انسان است./ معرفی یک صفحهای: اینجا(+)
- [جلسۀ 8] توحید یعنی همـۀ جهان وابسته بـه قـدرت بالاتر است، و همه، بـردگان و بندگان اوینـد (توحیـد در جهانبینی اسلام)
- [جلسۀ 9] ضـرورت نـگاه کارکردگرایانـه بـه توحیـد، وابسـتگی جهـان و انسـان بـه قـدرت برتـر و عبودیـت برابـر همـۀ موجـودات در برابـر خـدا (توحیـد در ایدئولـوژی اسلام)
- [جلسۀ 10] روح توحید، نفی اطاعت غیر خدا (عبادت و اطاعت انحصاری خدا)
- [جلسۀ 11] معنای عبادت، اطاعت از غیر خدا چه در فرمانهای شـخصی و چه در قوانین اجتماعی یعنی شـرک (روح توحیـد نفی عبودیت غیر خدا)
- [جلسۀ 12] مهمترین اثر اجتماعی توحید: نفی طبقات اجتماعی (توحید و نفی طبقات اجتماعی)
- [جلسۀ 13] تأثیر توحید در زندگی فردی: وسعت دید، شجاعت (تأثیرات روانی توحید)
بخش سوم: نبوت؛
فلسفۀ نبوت، اثر نبوت در حالات درونی و پیرامونی نبی، اهداف (انسانسازی از طریق حکومت)، معارضین نبوت، نتایج نبوت(بلندمدت و کوتاهمدت) و لازمۀ شهادت به نبوت (تلاش برای آبادانی دنیا)
معرفی این بخش: نبی، ابتدا خودش از درون برانگیخته (مبعوث) میشود، آنگاه عزم ایجاد انقلاب (بعثت؛ برانگیختی و تحول) در جامعه میکند، و برای تحققِ لازمۀ این تحول، یعنی انسانسازی، دنبال تشکیل حکومت میرود. و در این مسیر کسانی که منافعشان در گرو جامعۀ طبقاتی و تبعیضآلود است، با او معارضه میکنند. اما هرکسی که به رسالت او شهادت میدهد، اگر در این شهادت صادق باشد، باید در راه تحقق هدف رسول، که درست کردن و آباد کردن دنیا است، تلاش کنند./ معرفی یک صفحهای: اینجا(+)
- [جلسۀ 14] فلسفۀ نبوت و ارسال رسول؛ عدم کفایت عقل و غریزه برای هدایت بشر
- [جلسۀ 15] بعثت و برانگیختگی درونی نبی، مقدمۀ بعثت بیرونی و اجتماعی (مبعث در نبوت)
- [جلسۀ 16] هدف بعثت انبیا، جامعهسازی و در رأس آن نفی طبقات اجتماعی (رستاخیز اجتماعی نبوت)
- [جلسۀ 17] اهداف نبوت؛ انسانسازی از طریق ایجاد حکومت
- [جلسۀ 18] انبیا حرف آخر، یعنی «ایجاد حکومت» را، همان اول میگفتند (نخستین نغمههای نبوت)
- [جلسۀ 19] گروههای معارض؛ طواغیت، اشراف، خوشگذرانها، نخبگان مذهبی
- [جلسۀ 20] انبیا از منظر یک فعالیت دستهجمعی، موفق بودند (فرجام نبوت [1])
- [جلسۀ 21] برخی انبیا با دو شـرط ایمـان و صبـر مـردم، در زمـان خودشـان هـم موفـق شـدند (فرجـام نبـوت[2])
- [جلسۀ 22] لازمۀ شهادت بـه نبـوت و ایمـان بـه رسـول، «پیگیـری» اهـداف او از جملـه آبادانـی دنیاسـت (تعهـد «ایمـان بـه نبـوت»)
بخش چهارم: ولایت؛
معنای ولایت، مراتب ولایت(عرضی، طولی)، آثار آن در زندگی اجتماعی) شکوفایی استعدادها (و آسیب ولایت طاغوت (نابودی و استثمار استعدادها)
معرفی این بخش: انبیاء برای تحقق هدفشان یعنی جامعهسازی، نیازمند یک جمع بههمپیوسته، یعنی ولایتمدار هستند، که این ولایتمداری اولاً به معنی بههمپیوستگی مؤمنین با همدیگر (ولایت عرضی) و با ولی (ولایت طولی)، در هدف، فکر و عمل است و ثانیاً به معنی عدم وابستگی و تأثیرپذیری از کفار و طواغیت است. و مهمترین کارکرد ولایت در جامعه، شکوفایی استعدادهاست؛ برخلاف طاغوت که اثرش نابودی و استثمار استعدادها در جهت منافع طواغیت است. راه رسیدن جامعه به این شکوفایی نیز، «هجرت» از اسارت طاغوت، به محیط امن و آزاد یک جامعۀ ولایتمدار است./ معرفی یک صفحهای: اینجا(+)
- [جلسۀ 23] ولایت یعنی «به همپیوستگی» با مؤمنین و ولی، و «گسستگی» با جبهۀ مقابل ولی (ولایت)
- [جلسۀ 24] دو جهـت ولایت در قـرآن؛ حفـظ پیوسـتگی داخلی و نفی وابسـتگی خارجی، ضـرورت ولـی و قـدرت متمرکـز بـرای حفـظ پیوستگی و نفی وابسـتگی (پیوندهـای امـت اسلامی)
- [جلسۀ 25] ثمرات اجتماعی و فردی ولایت و معنای ولایت در انسان و جامعه (بهشت ولایت)
- [جلسۀ 26] حاکم بودن خدا به عنوان ولیّ واقعی در جامعه، و هـر آنکه خدا بـه نـام یا نشانی بـه ولایت میگمارد (در پیرامـون ولایت [1])
- [جلسۀ 27] پیامدها و آثار سوء عدم پذیرش ولایت خدا و پذیرش ولایت غیرخدا؛ آسیبهای اجتماعی ولایت طاغوت و شیطان؛ نابودی یا استثمار استعدادها (در پیرامون ولایت [2])
- [جلسۀ 28] معنای ولایت شیطان، آسیبهای اجتماعی ولایت طاغوت؛ تسلط بر استعدادها و نیروها و ابتکارها و سلب آزادی و بیاختیار کردن انسانها. هجرت یعنی رها شدن از قید و بندهای نظـام جاهلی و رسیدن بـه محیط آزاد اسلامی (در پیرامون ولایت [3])
پایان/
درختوارۀ مطالب مرتبط با این جزوه:
- خبر انتشار این جزوۀ ویژه
- دانلود فایل PDF جزوۀ «طرح خدا برای رسیدن به اوج شکوفایی و زندگی خوب چیست؟» یا همان جزوۀ «معرفی و راهنمای مطالعه کتاب "طرح کلی اندیشۀ اسلامی در قرآن"
- بخشهایی از این جزوه:
-
- سطح مقدماتی
- سطح متوسطه
-
سطح پیشرفته (برای مطالعۀ این قسمت باید فایل کامل جزوه را دانلود کنید)
- خلاصه (50 صفحه)
- پیشرفته (88 صفحه)
4. ویژه | صوت و متن کامل و درختوارهای "کتاب طرح کلی اندیشۀ اسلامی در قرآن"/ اثر آیت الله سید علی خامنهای <صفحهای که هماکنون در آن هستید!>
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید