کلیپ تصویری | کفر چیست؟
شناسنامه
- تولید: بیان معنوی
- زمان: 05:48
- منبع: واقعبینی و احساسات معنوی در قرآن؛ با نگاهی به تفسیر سورۀ محمد(ص)/ ج5
- دریافت با کیفیت (پایین(15مگابایت) | متوسط(20مگابایت) | بالا(30مگابایت) | صوت)
- آپارات
متن:
خدایا راستی چرا به کافران اینقدر تو غضب داری؟ اینقدر ناراحت هستی از دستشان؟! اینقدر علیهشان حرف میزنی! در همین سورۀ «الَّذینَ کَفَروا» دستور به جنگ بسیار سختگیرانه با آنها میدهی. اینقدر مؤمنین را از دوست داشتن آنها پرهیز میدهی. هدیۀ ویژۀ تو در سورۀ حجرات این است که نفرت از کفر را در دلها ایجاد میکنی. «کَرَّهَ إِلَیْکُمُ الْکُفْرَ وَ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْیانَ». چرا خدا از کافرها اینقدر ناراحت است؟! و بعد ما چرا ناراحت نیستیم؟ ما برداشتمان از کفر دقیق نیست که ناراحت نیستیم. ما برداشتمان از کفر دقیق باشد ما هم ناراحت میشویم. حالا کفر یعنی چه؟
کفر یعنی چه؟ آدمی که عمداً از واقعبینی فرار میکند. ندیده گرفتن واقعیت. خب این بد است دیگر، تا کجا میخواهی این کار را بکنی؟ حالا یکبار یک گوشهای یک واقعیت را ندیدی، یکبار یک گوشۀ دیگر واقعیتی را ندیده گرفتی، یکبار دیگر یک واقعیتی را دیدی و دروغ گفتی اصلاً. همین دروغهای اخلاقیای که آدمها بعضاً میگویند. خب، ولی اگر بخواهد رویّهات باشد، و بعد در مسائل اساسی رویّۀ تو این باشد که واقعبین نمیخواهی باشی. هیچی، اصلاً نقشۀ خدا را بههم ریختی.
خدا انسان را آفریده برای انتخاب. انتخاب لازمهاش چیست؟ دیدن. تو با دیدن کلاً مخالف هستی! رابطۀ خودت را با واقعیت میخواهی قطع کنی. پس من چی آفریدم؟ برای کی آفریدم؟! خدا ما را برای چی آفریده؟ بتوانیم با ارادۀ خودمان تصمیم بگیریم، انتخاب کنیم، و توی این انتخابها دائماً بهترین انتخابها را داشته باشیم پلهپله اوج بگیریم به سوی او. ولی وقتی که تو تصمیم میگیری کلاً نبینی؛ اصلاً زیرآب انتخاب را میزنی. میآورند دوتا شیرینی، دوتا صحنه مقابل تو میگویند انتخاب کن. قاضی بیا داوری کن. هی چشمهای خودت را میبندی، من کلاً نمیخواهم ببینم. آقا شما نقشۀ ما را بههم زدی. بازی را داری بههم میزنی! چشمهایت را باز کن انتخاب کن، یکبار اشتباه میکنی، یکبار درست رفتار میکنی، یکبار دقیقتر میبینی، یکبار غیردقیق میبینی. بالاخره این چیزها را دارد انسان. انسان است دیگر. ولی تو کلاً میخواهی بازی را بههم بزنی!
یک علّت غضب خدا این است که این دیدن، این واقعبینی ناموس خلقت است. و الّا خدا برای چی انسان میآفرید؟ برای چی انسان را آفرید؟ واقعیت را ببین! خب حالا یکوقتی زاویۀ غلطی انتخاب کردی برای دیدن واقعیت؛ میرویم با هم تا درستش کنیم دیگر. یکوقت بهاء لازم دادی. یکوقت بهاء لازم ندادی. میرویم تا درستش بکنیم. این دیگر ماجرای زندگی انسان است و رشدی که باید پیدا کند.
خب، ولی یک وقتی اصلاً تو زدی توی عالم ندیدن. قطع ارتباط با واقعیت. بعد کافر یک ویژگیای هم دارد. آن ویژگی چیست؟ دیگران هم وادار میکند رابطهشان را با واقعیت قطع کنند. فقط توی خودش نمیماند که! اتفاقاً در اول این سورۀ «الَّذینَ کَفَرُوا» به همین اشاره میکند. «الَّذینَ کَفَرُوا وَ صَدُّوا عَنْ سَبیلِ اللَّهِ». سبیل خدا چیست؟ همین دیدن. راه خدا. راه خدا یعنی واقعبینی دیگر. یکجای دیگر در قرآن میفرماید: کافرها دوست دارند شما کافر بشوید. چرا؟ «حَسَداً مِنْ عِنْدِ أَنْفُسِهِمْ»؛ حسودیشان میآید شما واقعبین هستید. میخواهد یک کاری کند تو هم واقعبین نباشی.
ابلیس چهجوری میخواهد همه را به کفر برساند، به یأس برساند، به ناامیدی برساند؟ ضربهای که به حضرت آدم زد، توی این ضربه زهر ناامیدی بود. گفت «هَلْ أَدُلُّکَ عَلى شَجَرَةِ الْخُلْدِ»؛ میخواهی من به یک درخت جاودانه تو را دلالت کنم راهنمایی کنم اینها را نگه داری برای خودت؟ حضرت آدم باید چی میفرمود؟ میفرمود آن خدایی که اینها را داده فکر جاودانگی من هم هست. من به چیز دیگر احتیاج ندارم. خواستم میروم به خودش میگوید خدایا من را جاودانه کن، این نعمتهایت را جاودانه کن. یعنی بهش گفت کسی به فکر تو نیست، خدا که هوای تو را ندارد، بیا من یک راه بهت نشان بدهم. زرنگبازی در آورد، این یعنی کفر، ندیدن لطف خدا! و خدا چقدر ناراحت شد از حضرت آدم؟! موجب هبوط آدم شد، اخراج از بهشت. چند سال حضرت آدم و حوا گریه کردند خدایا ما را ببخش، ما یک لحظه از تو غافل شدیم!
کافرها اعتیاد دارند به ندیدن واقعیت. معتاد ندیدن واقعیت هستند. بعد شما را هم آلوده میکنند به ندیدن واقعیت. خب خدا ناراحت میشود.
کافر یعنی کسی که ندیده میگیرد. چی را؟ واقعیت را. به ویژه واقعیتهای بزرگ عالم هستی که خیلی اثر دارند در زندگی انسان.
«واقعبینی و احساسات معنوی در قرآن؛ با نگاهی به تفسیر سوره محمد(ص)، فاطمیه بزرگ تهران، جلسه پنجم»
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید