ضرورت شناخت امتحانات الهی(ج3)
خیلی مهم است که تشخیص بدهیم در هر موقعیتی، خدا از ما چه میخواهد و امتحان اصلی ما چیست؟/ امروز امتحان اصلی جامعۀ ما چیست؟ «زندگی جمعی» بهویژه در عرصۀ اقتصاد!/ راهاندازی «تعاونی مصرف» یک پیشنهاد خوب برای شروع کار جمعی اقتصادی است
شناسنامه:
- زمان: 1400/09/27
- مکان: دانشکدۀ اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره)
- مناسبت: فاطمیه اول-جلسه3
- موضوع: ضرورت شناخت امتحانات الهی
- صوت: اینجا
- متن کامل: اینجا
علیرضا پناهیان در سومین جلسۀ فاطمیه، دانشگاه علامه طباطبایی:
علاوه بر اعتقادات و احکام، بخش دیگری از دین «امتحانات الهی در موقعیتهای متفاوت» است که ما به عنوان فرد یا جامعه در آن موقعیتها قرار میگیریم.
باید دقت کنیم که ما به عنوان فرد یا جامعه به صورت مصداقی در کدام موقعیت و امتحان الهی قرار داریم و انجام کدام یک باید در اولویت باشد. شاید این موقعیت یا امتحان الهی به صورت برجسته در اعتقادات و احکام، بیان نشده ولی باید به آن توجه کنیم.
شاید فردی در موقعیتی قرار بگیرد که «توجه به همسایه» تبدیل به امتحان اصلی و مسئلۀ حیاتی او بشود که اگر به آن بیتفاوت باشد، مثل آن عابد بنیاسرائیل جهنمی بشود.
عابد بنیاسرائیل در حال نماز خواندن بود که بچهها داشتند جلوی چشم او مرغی را با شکنجه میکشتند ولی او بیتفاوت، به نماز خود ادامه داد، امام صادق(ع) میفرماید، همان زمان از شدت غضب الهی زمین باز شده و او را بلعید و تا امروز در حال عذاب است (امالی طوسی/ص۶۷۰) این نشان میدهد نجات آن مرغ از شکنجه، نسبت به نماز عابد اهمیت بیشتری داشت.
این مهم است که ما بدانیم در چه امتحانی به سر میبریم؛ اگرچه تشخیص آن دشوار و نیاز به بصیرت دارد و بصیرت هم در اثر تقوا به دست میآید و نیاز به زمانشناسی و گاهی مشورت دارد.
در بخش اجتماعی، مهمترین امتحان الهی امروز ما چیست؟ کارهای خوبی مثل صدقه دادن، صادقانه کار کردن، مطالبهگری و افشاگری و مراقبت از رفتار مسئولان که خطا نکنند، جان دادن در راه خدا و... ممکن است مطرح باشد و هرکدامش مفید و لازم باشد، ولی مسئله اصلی امروز جامعه ما چیست که در آن نقص جدی داریم؟
ما امروز در معرض امتحان «زندگی جمعی» به ویژه در عرصۀ اقتصاد هستیم؛ یعنی اینکه به صورت گروهی و جمعی، به تولید ثروت بپردازیم و تعاونی تشکیل بدهیم و به رونق تولید کمک کنیم.
باید قوانین مجلس شورای اسلامی در خصوص «تعاون» اصلاح بشود و موانع قانونیِ تعاون برطرف بشود. همچنین «فرهنگ تعاون» نیز باید در جامعۀ ما تقویت بشود.
یکی از عوامل تعیینکنندۀ تکلیف و موقعیت امتحان، رهبر جامعه است و ایشان بارها به مسئلۀ «اقتصاد مقاومتی» اشاره کردند. امروز امتحان ما در «جهاد اقتصادی» است و باید به اقتصاد مقاومتی برسیم.
در اقتصاد مقاومتی مهمترین رکن «مردمی شدنِ اقتصاد» است و اینکه دولتی بودنِ آن، کاهش پیدا کند. الان امتحان ما این است که دولت و ملت، چقدر میتوانند این حکمرانی را به صورت مردمی و مردمسالار به معنای حقیقی کلمه دربیاورند؟
راه مردمیشدن اقتصاد این است که مردم باهم فعالیت اقتصادی انجام بدهند؛ مثل مُدل تعاونی. مردم باید یاد بگیرند که «با هم» کار اقتصادیِ جمعی بکنند. مثلاً هیئتیها و مسجدیها دور هم جمع بشوند، تعاونی تشکیل بدهند و کار اقتصادی کنند.
کار جمعی اقتصادی را میشود با «تعاونی مصرف» آغاز کرد که یک فعالیتِ حداقلی و ساده است. اگر میخواهید فروشگاههای بزرگ و «مال»ها، تاجران ثروتمند را پولدارتر نکنند، راهش این است که خودتان تعاونی مصرف راه بیندازید.
ارسال نظر
لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید