کلیپ تصویری | صبر و حوصلۀ فرزندآوری ندارم؛ چه کنم؟
شناسنامه
- تولید: بیان معنوی
- زمان: 07:30
- دریافت با کیفیت پایین (20مگابایت)
متن:
سؤال: یک جاهایی واقعاً میمانم که الآن در رابطه با همین تعدد فرزندان من وظیفه دارم که به بعد وجودی خودم هم توجه کنم و ببینم که ظرفیت من تا چه حد است؟ مثلاً نسبت به حالا خیلی از افرادی که میبینم فرزندان زیاد دارند، به لحاظ مثلاً صبر و حوصله و آن استقامتی که توی مادران میبینم شاید من در آن حد خودم را نبینم خیلی اوقات. میخواهم ببینم که من واقعاً این را مدنظر قرار بدهم یا اینکه بنا را بر این بگذارم که حالا رشد فردی خودش به دست میآید و همین که شما فرمودید الآن صرف فرزندآوری ملاک است این را در نظر بگیرم؟
یک مسئلۀ دیگر هم اینکه میگویند فواصل وقتی کم میشود در واقع دارد به آن بچه ظلم میشود و بچهای که حالا هنوز نه کافی شیر خورده نه کافی از مادرش استفاده کرده بعد بچۀ بعدی حالا بخواهد آغوش مادر را اشغال کند. یعنی خودم یعنی همیشه این موضوع را دارم توی ذهنم و نمیتوانم توی این چالش هنوز کنار نیامدم. میگویم هم بحث صبوری خودم هم اینکه ظلم به آن بچه میشود یا نه؟
«پاسخ علیرضا پناهیان به سوالات یک مادر جوان دربارۀ موانع فرزندآوری»
من تصور میکنم که با توجه به شرایطی که ما در آن به سر میبریم و آن این هست که ضرورت فرزندآوری خیلی واقعاً حیاتی شده و بالا رفته، شما زیاد ایدهآلگرا نباشید. یعنی این چیزها را دیگر بیشتر به خدا بسپارید. ضمن اینکه اینکه مثلاً ما میگوییم بچه محبت مادر زیاد باید ببیند، مادر اگر دوازده تا بچه داشته باشد قد و نیمقد که اصلاً نرسد بهشان نگاه کند، همان گاهی یک دانه جانم عزیزم به بچه میگوید برای بچه بس است. و محبت مادر آنی که ما دیدیم در این تجربۀ عمر خودمان، خب ما تا آنجایی که دیدیم محبت مادر بیشتر ضرر زده که خوب نبوده. چرا؟ لوس بار میآید بچه.
در مورد تربیت فرزند، تربیت فرزند اینقدر وقتگذاری نمیخواهد. توی روایات این حرفها نیست که آقا وقت بگذارید برای تربیت فرزند! نه، میگوید برخوردت درست باشد. توی همین زندگی عادی که داری میروی، برخوردت مناسب باشد. حالا من مادر شدم باید روزی پنج ساعت وقت بگذارم برای تربیت فرزند چنین چیزی نداریم. همین ضمن غذا درست میکنی، با آقایتان صحبت میکنی، رفت و آمد میکنی با دیگران، بچه دارد میبیند. ما مادرمان نُه تا بچه داشت. خب ما دیدیم توی نُه تا بچه اصلاً این یک لحظه آرام و قرار نداشت. نمیتوانست بنشیند کنار ما مثلاً سرکشی بکند، نمیدانم دلجویی کند، وقت نداشت بگذارد. ولی والّا بعید میدانم ما و خواهرهایمان و اینها مثلاً بگوییم که مامانمان به ما کم رسید. چون ما که میدیدیم این بنده خدا دارد میدود همهاش. و تا میآمدیم خانه بزرگ هم شده بودیم، ازدواج کردیم، تا میآمدیم آشپزخانه بدود چی خوردی چی نخوردی؟ بابا مگر اینجا رستوران است؟ ول کن حالا مامان بیا بنشین. اصلاً ندیدیم نشستن توی ایشان. همین محبتاش را برای ما اثبات کرد. دیگر نیاز نداشت که ما حتماً ببینیم ایشان یک وقتگذاریای برای ما بکند به صورت ویژه.
به نظر من میرسد که شما یک نگران بچهها از این جهت که از مادر چقدر به بچهها محبت و توجه میرسد نباشید. دو، نگران خودتان نباشید. آخر وقتی که توی روایت هست هربار که مادر بچه را شیر میدهد، میشود مثل روزی که به دنیا آمده. آخر این کجا دیگر پیدا میشود توی این دنیای وانفسا؟! اینکه خانمها اکثراً شهید نمیشوند و جهاد نمیروند چون اصلاً نیاز ندارند. همین عادی زندگیاش را دارد میکند به اعلی علیین رسیده. اینها تازه مال شرایط عادی است. الآن که حضرت ولیعصر ارواحنالهالفداء نایبش این را درخواست کرده چی؟ الآن که ضرورت آمده چی؟ خیلی قصه فرق کرده. اصلاً ثواب الآن برای فرزندآوری در تاریخ اینجوری نبوده. مگر میشود آدم از این ثواب بگذرد؟ فکر میکنم که انشاءالله شما روحیۀ خودتان را فراتر از همۀ این حرفها حفظ کنید و جاهایی دچار اشتباه میشود آدم، استغفار میکند.
به نظر من در رشد معنوی خودتان، در رشد حتی اجتماعی خودتان، شما تردید نکنید که خیر در فرزندآوری بیشتر است. در رشد تربیتی فرزندانتان تردید نکنید، خانوادۀ پربچه بچههایش بهتر تربیت میشوند. تردید نکنید. شما حرف نایب امام زمانتان را گوش بدهید، بعد شما ببینید که خدا چهجوری برایتان درست میکند. حتی بعضیهایتان ممکن است بگویید آقا من اگر الآن بچهدار بشوم به تحصیلاتم نمیرسم. خب با آن تحصیلات میخواستی به کجا برسی؟ خدا اگر ده برابرش به شما را رساند چی؟ من خودم دیدم دیگر. به من میگویند آقا فلان کار را بکن و الّا فلان منافع را از دست میدهی. یک دفعهای ما سر راهمان یک تکلیف انقلابی و اجتماعی ایجاد شده رفتیم سراغ آن. بعد میبینیم خدا چند برابر رساند. یعنی از یک راه دیگر خدا میرساند به آدم.
و اگر کسی بخل بورزد، به فکر خودش باشد، خب اینقدر من به شما خانم دکتر، مهندس، اوه! چی نشان بدهم هیچ خاصیتی ندارد. خب این فایده ندارد. آدم چهار تا دکترا داشته باشد بعد شبها توی خانه از بیکاری دیوار نگاه میکند. اینها را باید با خدا معامله کرد. ممکن است یکی از شماها باشید که خدا برایش نخواهد احیاناً فرزندآوری زیاد را، نمیدانم. حالا من نمیخواهم حکم کلّی بدهم. یک وقتی اگر به شما گفتند فرزندآوری برای تو لازم نیست، عیبی ندارد. خب آن دیگر شما تکالیف دیگر دارید. اما اگر بهتان نگفتند، به قصد خدا، به قصد این حرف نایب امام زمان، به قصد سربازی برای امام زمان، فرزندآوری اولویت درجهیک است. هر چه میخواهید از این ناحیه بهش برسید انشاءالله
زنان شهید میشوند (حتی انتظار داربم بیشتر از مذکرها شهید بشوند)، اما از نوعی که خیلی از عرفای بزرگ شهید شدند (و ظاهری نبود که ببینید)..
شهادت فقط ظاهری نیست.. ظاهربین نباشید..