با محاسبه نفس، میتوان از درجا زدن در معنویت نجات پیدا کرد و همۀ انگیزههای خوب را به عمل رساند!
شناسنامه
- زمان: دهه اول محرم 95
- مکان: تهران - هیئت نور
- صوت: دانلود | بشنوید
- گزارش تصویری: اینجا
- لینک تلگرامی: اینجا
- کلیپ صوتی: پیشنهاد دهید
- اینفوگرافیک: پیشنهاد دهید
محاسبۀ نفس، یک عمل خوب نیست که گاهی به آن بپردازیم/ روحیۀ ولنگاری و راحتطلبی در انسان موجب میشود، آدم اهل حسابوکتاب نباشد/ خانوادۀ خوب، خانوادهای است که پدر و مادر، اهل حسابوکتاب هستند. مادر عاطفه به خرج میدهد ولی با حسابوکتاب. پدر بخشش میکند ولی با حسابوکتاب/ بچه باید در مدرسه حسابشده و اهل حساب و کتاب بار بیاید./ آدم باتقوا، یعنی آدم دقیق. بیتقوا کیست؟ یعنی بیدقت. مراقبت معنایش با محاسبه، تطبیق دارد. تقوا یعنی: حساب دستت باشد! مراقب باش! دقت کن!/ اگر شما شروع کنید به حسابوکتاب کردن روزانه یا هفتگی خواهد دید بعد از مدتی خسته میشوید. چرا خسته شدی؟ چه شد؟ تو که بنا شد که محاسبۀ نفس بکنی! نفس میگوید:«ولم کن بابا!» این همان مرض اصلیای است که با محاسبه نفس مداوم، میتوان دید.
استاد پناهیان - هیئت نور - محرم 95 - ج1
1) فواید محاسبه نفس چیست؟
- با محاسبه نفس، میتوان همۀ انگیزههای خوب را به عمل رساند
- انسان مؤمن دوست ندارد مدام در معنویت درجا بزند و در وضعیت بد یا ضعیف باقی بماند. با محاسبه نفس میتوان بهسرعت ضعفها را برطرف کرد.
- با محاسبه نفس، از حداقل امکاناتمان، حداکثر استفاده را خواهیم کرد، ما میتوانیم از حداقل ایمان و عمل صالحمان، به بالاترین مراتب برسیم.
2) محاسبه نفس باید تبدیل به رویه ما شود، آنگاه روحیات ما را تغییر میدهد!
- محاسبۀ نفس، یک عمل خوب نیست که شما گاهی به آن بپردازید. مثل حج و روزه و جهاد نیست که زمان مشخصی دارد. بلکه عملی است که هرروز باید به آن مبادرت ورزید. (امام صادق(ع): لَیْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ یُحَاسِبْ نَفْسَهُ فِی کُلِّ یَوْم؛ کافی، ج2، ص453) موضوع محاسبۀ نفس، باید تبدیل به رویه ما شود. آنگاه روحیات ما را تغییر میدهد.
3) چرا محاسبه نفس نمیکنیم؟
روحیۀ ولنگاری و راحتطلبی در انسان موجب میشود، آدم اهل حسابوکتاب نباشد.
اگر شما شروع کنید به حسابوکتاب کردن روزانه یا هفتگی خواهد دید بعد از یک مدتی خسته میشوید. چرا خسته شدی؟ چه شد؟ تو که بنا شد که محاسبۀ نفس بکنی! نفس میگوید:«ولم کن بابا!» این همان مرض اصلیای است که با محاسبه نفس مداوم، میتوان دید.
5) رابطه تقوا با محاسبه نفس چیست؟
- آدم باتقوا یعنی چه؟ در فارسی تقوا را به پرهیزگاری و ترس از خدا ترجمه کردند، درحالیکه واقعاً در ادبیات ما لااقل امروزه هیچکدام از این دوتا کلمه ترجمۀ دقیق تقوا نیستند. ترجمۀ دقیق تقوا مراقبت، است تقوا یعنی مراقب باش!
- آدم باتقوا، یعنی آدم دقیق. بیتقوا کیست؟ یعنی بیدقت. بعد وقتی کسی اهل دقت و مراقبت شد، اضافه کردن خدا در این وسط کاری ندارد، تو که اینقدر اهل حسابوکتاب هستی، خدا هم از تو یکچیزهایی خواسته آنهم با حسابوکتاب است. مراقبت معنایش با محاسبه، تطبیق دارد. تقوا یعنی حساب دستت باشد، مراقب باش، دقت کن.
6) خانواده خوب، چه خانوادهای هستند؟
- خانوادۀ خوب، خانوادهای است که پدر و مادر، اهل حسابوکتاب هستند. مادر عاطفه به خرج میدهد ولی با حسابوکتاب نه دلبخواهی! پدر بخشش میکند ولی با حسابوکتاب، نه از روی هوا وهوس! نه بر اساس هوی و هوس، و نه برای تشویق و تنبیه های فوری،
7) موضوع مهمتر از تشویق و تنبیه در مدرسه چیست؟
- بچه باید در مدرسه حسابشده بار بیاید جهان بسیار حسابشدهای است جهان پیرامونی ما، سرش در حساب و کتاب باشد. تنبیه مهم نیست تشویق مهم نیست، ولی محاسبه خیلی اهمیت دارد. ببینید چقدر دقیق خداوند متعال در آموزش و پرورش باعظمتی که راه انداخته میفرماید «اقْرَأْ کِتابَکَ کَفى بِنَفْسِکَ الْیَوْمَ عَلَیْکَ حَسیباً»(اسراء/14) خودت بخوان! خودت حساب کن! یعنی برای شخص همین کافی است! فقط بدان تو در چه عالم حسابشدهای زندگی میکردی.