۹۵/۱۱/۰۵ چاپ ایمیل و پی دی اف

پاسخ یک راز مهم!/ چرا باید عظمت خدا در دل ما بیفتد؟!

کارکرد ساده اما بسیار مهم نماز رفع کدام مانع است؟

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص77 (قسمت بیست و چهارم)

💠 اولین صفتی از خدا که باید در دل ما بنشیند، با آن انس پیدا کنیم و عمیقاً آن را درک کنیم، عظمت و کبریائی خداوند است. اگر مدتی دقت کنیم و نمازمان را درست بخوانیم و احکام و آداب نماز را بهتر رعایت کنیم، کم‌کم عظمت خدا در دل ما خواهد افتاد.

💠 اما چرا باید عظمت خدا در دل ما بیفتد؟ چون مهم‌ترین مانع برای برقراری ارتباط انسان با پروردگارش، تصور اشتباهی است که از خودش، نسبت به خدا دارد. مرکز این تصور اشتباه هم «خودبزرگ‌بینی» انسان است. ما معمولاً آن‌طور که باید، خودمان را در برابر خدا کوچک و حقیر احساس نمی‌کنیم. تا وقتی انسان خودش را بزرگ بداند، و به کوچک بودن خودش در برابر خدا نرسیده باشد و عظمت خداوند را درک نکرده باشد، تمام تلاش‌هایش برای برقراری ارتباط با خدا بی‌ثمر بوده و هیچ ارتباط مؤثری شکل نمی‌گیرد. نه محبتی رد و بدل می‌شود، نه دعایی بالا می‌رود و نه دریافتی صورت می‌گیرد. 

💠 کارکرد ساده اما بسیار مهم نماز رفع همین مانع یعنی تکبر انسان است (حضرت زهرا س: فَرَضَ‏ اللَّهُ‏ الصَّلَاةَ تَنْزِیهاً عَنِ الْکِبْر) احکام واجب نماز طوری طراحی شده است که با تکرار چندبارۀ آن در هر روز، دو مفهوم کلیدی، یعنی «بزرگی و عظمت خدا» و «حقارت انسان در برابر خدا» را به انسان القاء می‌کند.

💠 ذکر محوری نماز «الله اکبر» است، در قسمت‌های دیگر نماز هم که اذکار دیگری غیر از «الله اکبر» بر زبان جاری می‌شود، توجه به عظمت و علوّ خداوند است. در «سُبْحَانَ رَبِّیَ الْعَظِیمِ وَ بِحَمْدِه‏»، دوباره سخن از عظمت خدا است. در «سُبْحَانَ رَبِّیَ الْأَعْلَى وَ بِحَمْدِه‏» دوباره سخن از علو و عظمت خدا است. در نماز، هم سجده داریم و هم رکوع، که بالاترین نمادهای تعظیم هستند. گویا نماز چیزی جز القاء کبریائی خدا در دل انسان نیست.

💠 امام رضا(ع) در پاسخ به سؤال یکی از اصحاب که از علّت نماز پرسیده بود، در نامه‌ای برای او چنین مرقوم فرمودند: «نماز، اقرار به ربوبیّت خداوند عزّ و جلّ است و نفی شریک از او و ایستادن در برابر خداوند جبّار، جلّ جلاله، با خواری و مسکنت و خضوع و اعتراف [به عظمت او] و طلب بخشش گناهانِ گذشته، و روزی پنج بار پیشانی بر خاک نهادن برای تعظیم خداوند عزّ و جلّ است. نماز موجب می‌شود که بنده به یاد خدا باشد و او را فراموش نکند و به ناسپاسی و گردنکشی دچار نشود و خاشع و فروتن باشد و راغب و طالبِ زیادتی در دین و دنیا باشد. علاوه بر اینها، نماز موجب می‌شود که انسان از گناه باز ایستد و شب و روز پیوسته به یاد خداوند عزّ و جلّ باشد، تا این که مبادا انسان، سَروَر و مدبّر و آفریننده خودش را فراموش کند و بر اثر آن، به گردنکشی و طغیان و نافرمانی روی بیاورد. یاد کردن بنده از پروردگارش و ایستادنش در آستان او، وی را از معاصی باز می‌دارد و از هرگونه فساد جلوگیری می‌کند.»

💠 بناست ما از خدا حساب ببریم، و یکی از مقدماتش این است که مو به مو احکام و آداب نماز را رعایت ‌کنیم. اگر سرِ نماز نسبت به این مسأله توجه و مراقبت داشته باشیم، کم‌کم عظمت خدا در دلمان می‌نشیند. به محض اینکه عظمت خدا در دلمان نشست، چشمه‌های محبتش هم باز می‌شود.

ادامه دارد...

لینک تلگرامی: اینجا


مطالب مرتبط:

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص21 (قسمت اول)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص14(قسمت دوم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص27 و 28 (قسمت سوم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص34 و 35 (قسمت چهارم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص35 و 36 (قسمت پنجم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص36 (قسمت ششم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص38 (قسمت هفتم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص39 (قسمت هشتم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص45 (قسمت نهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص50 (قسمت دهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص51 (قسمت یازدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص52 (قسمت دوازدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص53 (قسمت سیزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص54 (قسمت چهاردهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص55 (قسمت پانزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص56 (قسمت شانزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص61 (قسمت هفدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص63 (قسمت هجدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص64 (قسمت نوزدهم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص66 (قسمت بیستم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص68 تا 70 (قسمت بیست و یکم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص72 (قسمت بیست و دوم)

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟/ علیرضا پناهیان/ ص73 (قسمت بیست و سوم)

نظرات

ارسال نظر

لطفا قبل از ارسال نظر اینجا را مطالعه کنید

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
دسترسی سریع سخنرانی ها تنها مسیر استاد پناهیان ادبستان استاد پناهیان درسنامۀ تاریخ تحلیلی اسلام کلیپ تصویری استاد پناهیان کلیپ صوتی استاد پناهیان پرونده های ویژه حمایت مالی بیان معنوی پناهیان

آخرین مطالب

آخرین نظرات

بیان ها راهکار راهبرد آینده نگری سخنرانی گفتگو خاطرات روضه ها مثال ها مناجات عبارات کوتاه اشعار استاد پناهیان قطعه ها یادداشت کتابخانه تالیفات مقالات سیر مطالعاتی معرفی کتاب مستندات محصولات اینفوگرافیک عکس کلیپ تصویری کلیپ صوتی موضوعی فهرست ها صوتی نوبت شما پرسش و پاسخ بیایید از تجربه... نظرات شما سخنان تاثیرگذار همکاری با ما جهت اطلاع تقویم برنامه ها اخبار مورد اشاره اخبار ما سوالات متداول اخبار پیامکی درباره ما درباره استاد ولایت و مهدویت تعلیم و تربیت اخلاق و معنویت هنر و رسانه فرهنگی سیاسی تحلیل تاریخ خانواده چندرسانه ای تصویری نقشه سایت بیان معنوی بپرسید... پاسخ دهید...